Як економити свій бюджет

Як економити свій бюджет
Кожен з нас часто задумується над тим як зекономити власні кошти. Ми підібрали для вас кілька корисних порад, які допоможуть суттєво зменшити ваші витрати.

1.    Записуйте протягом місця куди і на що ви потратили гроші, а в кінці місяця прочитайте та проаналізуйте свої витрати. Можливо, ви б обійшлися без тієї чи іншої речі. Такий простий лайфхак є насправді дуже ефективним, адже допомагає вам по-новому поглянути на ваш бюджет і витрати в ньому.

2.    Економимо на оплаті комунальних тарифів. Останнім часом саме «комуналка» забирає досить велику кількість нашого бюджету. Щоб це хоч якось виправити, почніть більш уважніше використовувати електро- та газові прилади у своєму домі. Не залишайте увімкненим світло чи телевізор в кімнаті, де нікого немає, установіть лічильники, замініть звичайні лампочки розжарювання на економні, спробуйте заощаджувати воду, не витрачаючи її даремно, наприклад, під час чищення зубів.

3.    Намагайтеся з кожної зарплати відкласти певну суму, нехай це навіть буде лише пару сотень гривень, але у вас будуть заощадження, які виручать вас у скрутну хвилину.

4.    Не купуйте все відразу. Якщо ви побачили на базарі чи в магазині одяг, який вам сподобався, не спішіть хапатися за гаманець і викладати за нього чималеньку суму. Ви можете пошукати схожий наряд в Інтернеті, де до речі, на різних сайтах може бути різна ціна.

5.    Можна також економити на продовольчих товарах. Для цього робіть покупки на тиждень чи два вперед. Для цієї справи найкраще обрати оптові бази, на яких товар продається значно дешевше. Таким чином, ви зможете уникнути щоденного забігання в магазин, щоб купити щось на вечерю. І як правило це «щось» - все підряд.

6.    Відмовтеся від одноразових речей, особливо від целофанових пакетів. Використовуючи спеціальні еко-сумки, ви не лише заощадите бюджет, а й долучитеся до числа тих, хто зберігає екологію нашої планети.

7.    Робіть заморозки на зиму. В сезон тих чи інших фруктів, овочів чи зелені ви можете не лише їх споживати, а й запасатися ними на зиму, заморожуючи їх. Такий вид зберігання є не лише економічним, а й корисним, адже свіжа перетерта ягода буде набагато корисніша, ніж та сама ягідка переварена на варення з великою кількістю цукру.

8.    Економте на послугах громадського транспорту. Якщо ваш шлях на роботу не такий вже і великий, то чому б не проходити його пішки. Так ви і на маршрутці зекономите і користь здоров’ю принесете.

9.    В Інтернеті, та і в будь-якого лікаря, є список фармакологічних препаратів з їхніми дешевшими аналогами, тож не платіть за марку та рекламу, обирайте той самий засіб за меншою ціною.

10.    Багато хто думає, що їжа на замовлення – це дорого, але насправді це не так. Дешевше буде замовити їжу додому чи в офіс, ніж відвідати ресторан. Наприклад, пекарня Три Пироги постійно пропонує знижки та акції на свою випічку. Якщо ви на роботі, але забули свій обід вдома, а йти в кафе дорого, ви можете замовити доставку  їжі в офіс Києва. До того ж, якщо робити замовлення з колегою, то ви взагалі заплатите лише пів ціни.

Сподіваємося, ми вам допомогли по-іншому поглянути на свій бюджет, а наші поради стануть вам в нагоді. Але пам’ятайте, що економити – це не означає в усьому собі відмовляти, навпаки, якщо ви навчитеся заощаджувати, ви зможете дозволити собі набагато більше.