Як не отруїтися при замовленні їжі додому

Більшість харчових отруєнь припадає саме на літній період, коли багато продуктів проводять в теплі стільки часу, що мікроби встигають дуже активно розмножитися перш, ніж потраплять на ваш стіл. Але і в холодну пору року слід пам'ятати про те, що з деякими продуктами потрібно бути максимально обережним. Для початку пройдемося по популярному десерту - морозиву. Це молочний продукт насамперед, а значить і бактерії там розмножуються дуже охоче. Найбільшу небезпеку становить підтале вершкове морозиво - там можна виявити кишкову паличку. Так що не чекайте, поки морозиво розтане! І при замовленні їжі додому будьте обережні з десертами, що включають в себе вершковий десерт. Далі поговоримо про рибі і морепродуктах, які дуже часто зустрічаються в різних варіантах готової їжі з доставкою. Достатньо всього однієї невдалої мідії в піці, щоб закінчити вечір не перед телевізором на дивані, а на лікарняному ліжку. Якщо суші і роли вам доставили не в спеціальній сумці-холодильнику, то вони могли зіпсуватися по дорозі навіть якщо спочатку для приготування був використаний свіжий продукт. Несподівано, але отруїтися можна і солодким кавуном, якщо були порушені умови його зберігання.

Які продукти небезпечні в будь-який час року

Пророщені зерна і боби, які багато хто зараз сприймають як невід'ємну частину здорового і корисного харчування, можуть бути дуже небезпечні, якщо їх попередньо НЕ ошпарити окропом не менше 70 градусів. Сальмонела прекрасно себе почуває на цих сирих продуктах. Небезпеку становлять салати з відвареною картоплею, який сам по собі хоч і не є джерелом зарази, але дає грунт для збудників захворювань, що перестрибнула зі свіжих овочів, якщо вони не були належним чином промиті перед нарізкою. Потрібно пам'ятати, що термічна обробка вбиває всі мікроби, так що свіжим осетинським пирогом з картоплею або рибою ви можете ласувати без побоювання. Тунець, як і інша риба, стає дуже небезпечним, якщо порушуються умови зберігання при заморожуванні і подальшої разморозке. Токсини, що утворюються в такій рибі не може вбити навіть кип'ятіння. Свіжу зелень необхідно також ретельно мити перед вживанням, а краще хоча б злегка обдавати окропом перед подачею на стіл. Про те, що яйця птахів перед вживанням потрібно ретельно мити начебто знають всі, але роблять це не все і не кожен раз, але простіше витратити зайву хвилину часу, ніж згодом багато грошей на курс антибіотиків.

Як правильно вибирати сире м'ясо і рибу

Якщо ви сьогодні готуєте дома замість того, щоб насолодитися смачними пирогами з доставкою додому, гарненько придивіться до продуктів, які ви приносите додому з магазину і тим більше з ринку. Якщо ви вибираєте шматок м'яса, то переконаєтеся, що його колір рівний, без темних плям, і на поверхні шматка немає надмірної вологи або слизу. Звичайно, запах напевно видасть відверто зіпсувався шматок, але якщо ви сумніваєтеся - зверніть увагу на зовнішній вигляд. Тушка птиці взагалі повинна бути майже абсолютно сухий і пружною на дотик. Для м'яса і для риби діє один і той же правило - якщо ткнути пальцем (в одноразової рукавичці або через пакетик), то вм'ятина повинна швидко виправитися назад. Рибу взагалі краще купувати цілком, щоб можна було оцінити стан луски, яка повинна бути рівною і гладкою, а також звернути увагу на зябра і очі риби - потемнілі зябра і каламутний погляд видають несвіжу рибину. А найкраще замовляйте їжу з доставкою в нашій мережі пекарень!