Вечорниці – улюблена розвага української молоді

Вечорниці – улюблена розвага української молоді
Щороку вся Україна святкує чудове свято – апостола Андрія. Вечорниці вважаються найулюбленішим святом української молоді. Їх завжди чекають з особливим нетерпінням. І це цілком логічно. Адже в андріївську ніч хлопцям дозволяється бешкетувати та робити різні підступні справи. А дівчата в цю ніч можуть поворожити, і дізнатись, що на них чекає.

Наші бабусі пригадують, як раніше святкували це свято:
“ Свято апостола Андрія, я пам’ятаю добре. Всі дівчата з нетерпінням чекали цього дня, бо про свою долю у Святого Андрія спитати мали. Зазвичай, 12 грудня ввечері, збиралися всі в одному домі, щоб свято зустрічати. Веселились, жартували, ділились різними життєвими історіями, грали в різні ігри, а вночі – ворожили...
Як тільки починало темніти, дівчата приносили до будинку, де мали ворожити, хто, що мав: сир, млинці, кутю, фрукти. Парубки ж несли солодощі та вино. Всі разом ліпили вареники, та варили компот із сухофруктів.
Як звечоріло — розпочиналося цікаве дійство. Хтось спілкувався між собою, хтось допомагав накривати на стіл. В цей вечір можна було почути багато цікавих історій, якими з нами ділились старші люди. Обов’язково потрібно було дочекатися дванадцятої години ночі, щоб поворожити. Цікавим фактом є те, що ворожили лише у цей день, бо вірили, що Святий Андрій все-все знає...”.

Як дівчата ворожили

Найпопулярнішим способом ворожіння на той час було:
Всі виходили на подвір’я, дівчина, котра хотіла дізнатись свою долю заплющувала очі та кидала свій чобіт. Її подруги ходили дивитися, як упав чобіт. Вважалося, що в яку сторону чобіт носком упав, з тієї сторони варто нареченого чекати.

Ще ворожили так:
Виходили дівчата на подвір’я, і ставали кілки в паркані рахувати. Але рахували незвично, а так: ”Молодець, старець, молодець, старець, молодець, старець...” і так до кінця паркана. Останній кілок обов’язково слід було оглянути. Якщо кілочок був тоненьким та рівним – у тієї дівчини хлопець буде молодим та красивим. Якщо кривий та грубий, то і хлопець буде такий. А коли кілок буде з товстою корою, то наречений буде заможний та з пишною бородою. Це ворожіння вважали найвеселішим. Важко сказати чи вірили в це дівчата, але кожна хотіла мати стрункого, молодого та красивого судженого.
В минулих століттях, дівчата ворожили по-різному. Способів цих ворожінь було настільки багато, що їх, навіть, важко перелічити. З давнини свято Андрія тісно пов’язане з різноманітними ритуалами, ворожіннями та обрядами. Проте нам відома лише маленька їхня частинка.
Андріївські вечорниці завжди були особливим святом. Молодь встигала порозважатись, почастувати різних смаколиків, побешкетувати та поворожити. Що б не робили хлопці в цей вечір, їм усе прощалось, тому що в народі існує таке повір’я: ”На Андрія, кожен хлопець “пустує””....
Чого тільки не вигадували, щоб дівчат позлити: то ворота знімають, то опудала ставлять. Неодноразово бешкетники шибки у вікнах замальовували, або чимось закладали. Від цього в хаті було темно, і всі спали до обіду...
Андріївські вечорниці – це дійсно цікаве, колоритне, українське свято. З цим святом всі завжди прирівнювали лише посмішки, жарти, веселощі та парубоцькі пустощі (які дозволялися лише в цей день).
За давніми традиціями в цей день на столі обов'язково мають бути вареники та пироги. Якщо вам лінь пекти пироги — не журіться, телефонуйте нам, та отримуйте смачні пироги ще до початку вечорниць. Доставка осетинських пирогів по Києву здійснюється в вихідні та свята, тож жодних проблем не виникне. Найсмачніші пироги та найвигідніші акції — тільки у нас! Перевірте це самі!!!