Блюдо з стародавнім корінням

Традиційно процес приготування осетинських пирогів глибоко сягає корінням у давнину. Осетини завжди вважалися глубоковерующім нацією з особливими традиціями. За опитуваннями населення всього 3% людей не вірить в Бога, 58% сповідують православну віру і 39% традиційну релігію свого народу. Центральне місце на величезному сімейному столі завжди займали осетинські пироги.

Особливості та відмінності осетинських пирогів від інших блюд

Осетинські пироги відрізняються, наприклад, від української випічки наявністю величезної кількості начинки і тонким тістом з води і борошна. У російські пироги завжди клали мало начинки і багато тіста з молока, яєць і ваніліну. Чому саме так? Борошно і пшениця для осетин була дефіцитом. А ось з начинкою ніколи не виникало проблем. У народу Осетії добре було розвинене тваринництво.

Пироги готувалися з тонкого дріжджового тіста і клали багато начинки, сиру і масла. В нашій пекарні «Три пироги» в Києві дотримуються традицій. Якщо довелося скуштувати традиційну страву з використанням занадто товстого тісту, то це явно підробка. Ми дорожимо репутацією свого закладу.

На Північному Кавказі фрукти і ягоди завжди росли набагато гірше, ніж в південних регіонах. Тому зустріти солодкі пироги в Осетії доводилося не часто. Мало хто знає, що традиційне блюдо не завжди кругле. Предки осетинів використовували частування у вигляді трикутника.

У центрі пирога є отвір, щоб начинка могла дихати, і тісто не деформувалося в процесі випікання. Готовий пиріг змащують маслом, тому що прісне тісто швидко висихає.

Історія виникнення осетинського пирога

Більшість любителів осетинських блюд не замислюються, чому осетинський пиріг виглядає так, а не інакше. Однак цим фактом є своє пояснення. Зануримося трохи в історію.

У 12-14 століттях в період татаро - монгольської навали територія Північної Осетії була заселена племенами аланів (предками осетин). Вони проживали в важкодоступних гірських районах, їх спосіб життя був осілим і неспокійним. Основними продуктами харчування вважалися: овочі та зернові культури (в основному овес), з яких і готували осетинські страви. Пироги на той час вважалися вишуканим блюдом, складним в приготуванні.

З огляду на, що в гірській місцевості пшениці було мало, товщина коржа була мінімальною. З начинкою справи йшли інакше. Її клали завжди у великій кількості, тому що містили великі отари овець і полювали постійно. В результаті з'явився кращий в світі пиріг з сиром і бадиллям з буряка.
З огляду на кочовий спосіб життя, підтримувати дріжджову культуру було нереально. Осетинські пироги випікали з дріжджового тіста. Відомо, що осетинські сім'ї великі і щоб всіх прогодувати готували завжди багато пирогів, а випікали їх в печі при досить високих температурах.

Традиції давнини

Згідно нартський сказанням до столу завжди подавалося відразу три пирога, що символізують:
  • Сонце.
  • Землю.
  • Воду.
Пироги Осетії означають три світів:
  • Пиріг зверху показував, де присутні небожителі.
  • За середині - місце життя людей в реальному житті.
  • З нізу- передбачався для темних сил.
Згідно з іншим повір'ям: поставивши все три пирога на стіл круглої форми, отримаємо «Знамя світу». Крутити осетинські пироги під час розрізання заборонялося. Говорили, що покрутивши пироги, ти зміниш не тільки свою історію, але історію того будинку, в якому перебуваєш.

Зараз оформити доставку осетинських пирогів додому або в офіс не складає труднощів. Купити смачні осетинські пироги рекомендуємо в пекарні «Три пироги», де вони готуються за унікальною традиційною рецептурою відомого шеф-кухаря Аслана Абаєва.