Що краще бадьорить: чай чи кава?

Що краще бадьорить: чай чи кава?
Між любителями цих двох напоїв постійно точаться суперечки та не вщухають дискусії. Одні й дня не можуть прожити, не випивши кави, інші ж не вбачають в ній нічого корисного і надають перевагу чаю.
Що ж спільного та відмінного у цих двох напоях? Чи справді вони бадьорять?
І перший і другий містить у собі кофеїн. Різниця лише в тому, що в чаї його значно менше і він, хоч і діє на наш мозок дуже швидко, лише не надовго блокує рецептори втоми. У чаєві міститься достатня кількість кофеїну, але він, на відміну від кави, у завареному вигляді включає у собі ще й спеціальну речовину - танін, який сповільнює вивільнення кофеїну з організму. Хоча ефект бадьорості наступає не так швидко, як після кави. 
Обидва ці напої є чудовими борцями з депресією. Головне не переборщити з їхньою кількістю. Так, для душевного спокою рекомендується випивати не більше 3 чашок чаю на день і віддавати перевагу варто зеленим трав'яним листочкам. Доведено також, що дозволені чотири чашки в день кави можуть знизити ризик виникнення депресії на 33 відсотки.
Не забувайте і про зовнішній вигляд, адже обидва ці напої містять у собі фарбувальні речовини, які впливають на стан та колір зубів. Тож, краще прополоскати рот ополіскувачем або пожувати гумку після вживання чаю або кави. 
Вчені постійно досліджують та вивчають вплив цих напоїв на організм людини. Так нещодавно вони відкрили їхню здатність знижувати ризик виникнення цукрового діабету, звичайно якщо вживати їх без додавання цукру.
Також науковці припускають, що вживання кави покращує роботу серця, а чай, в свою чергу, протистоїть раковим захворюванням. Але ці дослідження потребують ще не мало підтверджень. 

Цікавий факт

Як ми вже зазначали, вчені постійно досліджують та відкривають нові властивості вищезгаданих напоїв. Найцікавіше дослідження було проведене у Швеції. Воно показало, що у жінок, які вживають каву кожного дня можуть зменшитися груди. Це відбувається через те, що кофеїн впливає на виробництво естрогенів у жіночому тілі. А от для чоловіків вживання цього напою може навпаки піти тільки на користь, адже той самий кофеїн запобігає розвитку еректильної дисфункції. Вони також довели, що представники сильної статі, які полюбляють каву на 42 відсотки менше скаржаться на погіршення потенції ніж ті, хто її не вживає.

Візьміть до чаю пироги

Взагалі, кажуть, що чай чи кава - це найкраща їжа, адже завжди до чашки чаю/кави знайдеться бутерброди, котлети, печиво, цукерки та інші смаколики. Дуже гарно смакує з чаєм осетинський пиріг, з будь-якою начинкою, як солоною, так і солодкою. Смачні осетинські пироги з нашої пекарні чудово підійдуть для ранкового чаювання, для перекусу з кавою на роботі чи для душевних розмов з друзями за чашечкою чаю. Оберіть собі за смаком та насолоджуйтеся найкращим. До речі, здійснюється доставка пирогів по Києву за невеликий проміжок часу, а також постійно діють різного роду знижки у пекарні Три Пироги.