Пироги на Русі

На Україні почали пекти хліб ще за часів Київської Русі. Не забарилися жителі Русі також і з пирогами. Спочатку їх готували виключно на свята, адже не кожна сім’я могла собі дозволити такий смаколик на щоденному столі. А вже згодом почали пекти частіше, використовували як перекуси та брали з собою в дорогу.
Іноді пирогами повністю заміняли традиційні обіди. Їх начиняли різноманітними продуктами: грибами, м’ясом, рибою, овочами та ягодами. Переважно завжди їх пекли в печах, а деколи могли посмажити. Форми цієї страви бувають абсолютно різними – великими чи маленькими, круглими чи трикутними. Великі пироги називали кулеб'яками, а маленькі – пиріжками.
Іноді пирогами повністю заміняли традиційні обіди. Їх начиняли різноманітними продуктами: грибами, м’ясом, рибою, овочами та ягодами. Переважно завжди їх пекли в печах, а деколи могли посмажити. Форми цієї страви бувають абсолютно різними – великими чи маленькими, круглими чи трикутними. Великі пироги називали кулеб'яками, а маленькі – пиріжками.
Історія пирогів
Слово “пиріг” походить від давньоруського слова “бенкет”, тож цілком логічно, що жодне сімейне застілля чи церковне свято не обходилося без пирогів на святковому столі. Перші згадки про пироги знайшли у щоденнику А. Олеарій. З його записів можна зробити деякі уявлення щодо них. Адам писав, що кожна сім’я, якщо мала приймати дорогого для них гостя пекли пироги.
Пироги були і однією із головних ритуальних страв русичів. Особливо це стосується сімейних свят.
Пироги були і однією із головних ритуальних страв русичів. Особливо це стосується сімейних свят.
Види пирогів
На Русі існувало декілька видів пирогів, всі вони мали незвичні на перший погляд назви. Ось власне і вони:
• калинник. Його вважають одним із найстаріших пирогів. Його пекли виключно без начинки;
• курник. Спочатку подавали його тільки до весільного столу. За начинку використовували каші та курятину. Але згодом почали готувати на кожне свято;
• чапільг. Пиріг із тонкого шару тіста з картоплею, сиром чи гарбузом;
• губник, інша назва ріжечнік. В нього клали свіжі гриби, рижики обжарені з дрібно порізаною цибулею;
• налівашніки. Трикутні пироги, для їх начинки використовували різні продукти;
• розтягаї. Їх робили з різноманітним наповненням, по середині був отвір. Туди ставили масло або вливали бульйон. Був час, коли їх продавали на вулицях, намагаючись заробити гроші;
• баба. Пиріг, який має високу форму, і є різновидом пасок. Проте, його печуть не тільки на Великдень, а й в будь-який інший час;
• кулеб’як. Пиріг довгої форми, і з фаршем;
• борканнік, інша назва порканнік. Пиріг з морквою та яйцями вареними в круту;
• векошнікі. Пиріжки, замість начинки в них клали те, що залишилось після обіду чи вечері;
• накрепок. Назва цього пирога походить від цікавої начинки. В середину ставили будь-яку кашу обгорнуту тонким шматком риби.
Випікання також сміливо можна назвати незвичайним ритуалом. Майже завжди пироги випікали у печах. Зверху змащували яєчним жовтком, що давав пирогові надзвичайний рум’янець. Для того щоб пироги були смачними, тісто добре замішували й залишали тричі підійти. Це було головним секретом смачних, пухких пирогів з хрусткою скоринкою. Також важливою була кількість начинки у пирогах. Якщо люди приходили в гості і їх частувати пирогами з великою кількістю начинки, це означало що їм в цьому домі раді. Улюбленою начинкою на Русі була картопля, та м’ясо. Проте пироги з м’ясом могли дозволити собі далеко не всі сім’ї. Якщо пироги з цією начинкою стояли в когось на столі, цю сім’ю вважали забезпеченою.
Пироги спечені в печі безумовно набагато корисніші ніж ті, що смажені на олії, адже вони випікаються і проходять паровий вплив. Саме тому наші пироги готуються виключно в печі. А ми привозимо їх вам прямо до вашого додому. Переглянути меню і зробити замовлення ви можете на нашому сайті або за телефоном. Доставка можлива по всьому Києву та передмісті. Ви замовляєте, а ми робимо все, щоб осетинські пироги потрапили у ваші руки ще гарячими. Середня тривалість доставки становить 60 хвилин.
• калинник. Його вважають одним із найстаріших пирогів. Його пекли виключно без начинки;
• курник. Спочатку подавали його тільки до весільного столу. За начинку використовували каші та курятину. Але згодом почали готувати на кожне свято;
• чапільг. Пиріг із тонкого шару тіста з картоплею, сиром чи гарбузом;
• губник, інша назва ріжечнік. В нього клали свіжі гриби, рижики обжарені з дрібно порізаною цибулею;
• налівашніки. Трикутні пироги, для їх начинки використовували різні продукти;
• розтягаї. Їх робили з різноманітним наповненням, по середині був отвір. Туди ставили масло або вливали бульйон. Був час, коли їх продавали на вулицях, намагаючись заробити гроші;
• баба. Пиріг, який має високу форму, і є різновидом пасок. Проте, його печуть не тільки на Великдень, а й в будь-який інший час;
• кулеб’як. Пиріг довгої форми, і з фаршем;
• борканнік, інша назва порканнік. Пиріг з морквою та яйцями вареними в круту;
• векошнікі. Пиріжки, замість начинки в них клали те, що залишилось після обіду чи вечері;
• накрепок. Назва цього пирога походить від цікавої начинки. В середину ставили будь-яку кашу обгорнуту тонким шматком риби.
Випікання також сміливо можна назвати незвичайним ритуалом. Майже завжди пироги випікали у печах. Зверху змащували яєчним жовтком, що давав пирогові надзвичайний рум’янець. Для того щоб пироги були смачними, тісто добре замішували й залишали тричі підійти. Це було головним секретом смачних, пухких пирогів з хрусткою скоринкою. Також важливою була кількість начинки у пирогах. Якщо люди приходили в гості і їх частувати пирогами з великою кількістю начинки, це означало що їм в цьому домі раді. Улюбленою начинкою на Русі була картопля, та м’ясо. Проте пироги з м’ясом могли дозволити собі далеко не всі сім’ї. Якщо пироги з цією начинкою стояли в когось на столі, цю сім’ю вважали забезпеченою.
Пироги спечені в печі безумовно набагато корисніші ніж ті, що смажені на олії, адже вони випікаються і проходять паровий вплив. Саме тому наші пироги готуються виключно в печі. А ми привозимо їх вам прямо до вашого додому. Переглянути меню і зробити замовлення ви можете на нашому сайті або за телефоном. Доставка можлива по всьому Києву та передмісті. Ви замовляєте, а ми робимо все, щоб осетинські пироги потрапили у ваші руки ще гарячими. Середня тривалість доставки становить 60 хвилин.