Сацебелі - корисний соус за оригінальним рецептом

Сацебелі - корисний соус за оригінальним рецептом
Сацебелі - густий кислувато-солодкий гострий соус з ароматом прянощів. Батьківщиною його вважається сонячна Грузія, де жодне застілля або свято не обходяться без цієї страви. Слово сацебелі перекладається як «соус». І це правильно, адже у нього багато рецептур, на основі плодів і ягід.

У фруктове або овочеве пюре додають часник, спеції і свіжу зелень, обов'язковим інгредієнтом є кінза. На Кавказі основою для соусу сацебелі служать помідори, алича, барбарис, кизил, гранати і навіть виноград. Помідори на Кавказі використовують рідше, так як спочатку грузини воліють більш кислий смак соусу. Вони вважають, що такий соус більшою мірою відтіняє смак м'ясних страв, пирогів, в тому числі і осетинських, робить його більш шляхетним. Його можна їсти з шашликом, рибою, теплими овочами, з рисом, кашею, навіть зі смаженою картоплею і пельменями. Любителі соусу їдять його просто з хлібом або лавашем. У ньому дуже добре маринувати м'ясо для шашлику або для запікання в духовці.
Подавати сацебелі можна і холодним, і гарячим. Він не втрачає своїх смакових якостей при тепловій обробці.

Наша рецептура соусу сацебелі

В Пироговій «Три Пироги» в Києві ми робимо сацебелі з кращих продуктів без застосування консервантів. Ви зможете замовити у нас не тільки пироги з доставкою по Києву, але і дуже смачний натуральний соус до них.

Роблять його вручну, але один фабричний продукт не передасть смак і аромат цього чудового блюда.

У нашому соусі тільки свіжі помідори, ароматний часник, свіжа зелень і ядра волоських горіхів. Якщо у вас алергія на горіхи, то ви зможете замовити в Пироговому більш класичний варіант соусу без них. Процес приготування його дуже простий і доступний, але величезну роль грають якісні кавказькі спеції, які ми закуповуємо тільки у перевірених постачальників. Ми використовуємо насіння кропу, сушений базилік, червоний гіркий перець, хмелі-сунелі, іноді додаємо чабер, шафран або шамбалу, адже саме вони надають соусу неповторний смак і аромат. Соус підійде до будь-яких осетинським пирогів, крім солодких. Він підкреслить смак начинки, і з ним так смачно доїдати хрустку скоринку.

Якщо ви є нашим клієнтом в Києві, але замовляєте тільки пироги, ми радимо вам поекспериментувати зі смаковими відчуттями, адже немає нічого кращого натурального ароматного густого соусу до улюбленої страви.

Корисні властивості соусу

Сацебелі не тільки відтіняє смак готових страв, роблячи його більш насиченим, а й:
  1. Поліпшуються травні процеси.
  2. Підвищує апетит, зігріває і бадьорить.
  3. Насичує організм вітамінами групи В, Р, аскорбінової кислотою, каротином, яких величезна кількість в цій страві.
  4. Організм збагачується макро- і мікроелементами (фосфор, залізо і кальцій), мінералами і ненасиченими жирними кислотами.
  5. Часник, що входить до складу соусу, має бактерицидну властивість, вбиває мікроорганізми.
  6. Томати містять антиоксиданти, які запобігають розвитку онкологічних захворювань.
  7. Сацебелі показаний до застосування людям, що страждають від ендокринних захворювань, недокрів'я, цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, печінки, а також суглобів, щитовидної залози.
  8. Після його застосування підвищується імунітет, нормалізуються обмінні процеси в організмі, у людини збільшується працездатність. Не дарма на Кавказі так багато довгожителів.
Роблячи замовлення пирогів в Києві, не забудьте замовити і соус, адже він підійде і до решти страв на вашому святі. Сацебелі можна зберігати в холодильнику протягом тижня і використовувати поступово. Але зазвичай його з'їдають раніше. Вже дуже він смачний.