Сонячні пироги: спільне коріння осетинського і українського народів

Коло є священним знаком практично у всіх стародавніх народів і зберіг своє сакральне значення навіть в сучасній культурі їх нащадків. Так у українців і осетин є спільні предки - легендарні сармати і скіфи, які жили на території цих держав. Їх знання і вірування живі й понині, проявляючись у священних ритуалах і обрядах.

Три пироги - три світу

В Осетії традиційні пироги з різноманітною начинкою є святковим блюдом. На блюді їх повинно бути рівно три, так як кожен шар цієї піраміди має власне значення:
  • Верхній пиріг є символом вищого божественного світу, що впливає на все, що відбувається в світі людей;
  • Середній пиріг символізує наш світ, з безліччю можливостей потрапити як в верхній світ, так і в нижній;
  • Нижній пиріг - символ нижнього загробного світу. Це знак поваги до предків і традицій.
Пиріг розрізають на чотири частини, як би перехрещуючи його. При цьому блюдо ні в якому разі не можна вертіти. Вважається, що таким чином можна змінити долю всіх, хто знаходиться за столом. Потім дванадцять однакових частин розрізаних осетинських пирогів пропонуються гостям в якості головного частування.

Сонячне коло - символ родючості

В Україні пироги завжди були знаком родючості. Як і осетинські пироги, українські паляниці, були головним частуванням на святах, присвячених зібраному врожаю. Розрізаючи пироги з щедрою начинкою і пригощаючи ними від щирого серця, люди дякували силам природи - і особливо Сонцю.
Стародавні племена скіфів, предки аланів і українців пекли сонячні коржі з злакового борошна і сироватки з овечого молока. А коли, алани освоїли землеробство, вони, як і українці створили власні національні рецепти приготування урочистих закритих пирогів з різноманітною начинкою.

Осетинські пироги: смак справжньої кавказької кухні

Вважається, що тісто в осетинському пирозі має займати максимум чверть товщини, а все інше соковита телятина, домашні сири, овочі і обов'язково багато свіжої зелені. Вони менш пишні і більш дієтичні, адже для приготування тіста не використовуються яйця. Крім того, для осетинських пирогів тісто розкочується максимально тонко, так щоб воно встигло пропектися за 7-10 хвилин в справжній дров'яній печі.

Осетинські пироги - дуже популярна страва серед українців. Умілі домогосподарки із задоволенням готують випічку самостійно. А багато офісних співробітники, керівники приватних компаній і державних установ, бізнесмени та представники інших професій знають, що найкращим способом пообідати є замовлення осетинських пирогів з доставкою в будь-який куточок Києва.

Випічка з пекарні «Три Пироги» - це ваша можливість швидко і смачно перекусити або накрити святковий стіл для гостей. В меню пекарні представлений великий асортимент осетинських пирогів з м'ясною, сирною, вегетаріанською і фруктовою начинками. А також кілька видів фірмових кавказьких соусів і свіжий морс з ягід, приготований руками шеф-кухаря.

Замовити осетинські пироги з доставкою в Києві можна за номером телефону, вказаним на сайті пекарні «Три Пироги».