Чи варто дотримуватися правил сервірування, поїдаючи пироги

Абсолютно всі ритуали, забобони та прикмети беруть початок в минулому, коли певні дії мали не символічний, а дуже навіть практичний сенс. Якщо говорити про сучасну сервіровку столу, то початком цієї частини етики можна вважати раннє середньовіччя. Свічки на столах в той час несли декоративний характер, а були необхідністю, адже навіть після заходу сонця людям хотілося їсти, ну а романтичний світ воскових свічок просто-напросто допомагав побачити тарілку і не пронести ложку повз рота. Думка винахідників в той час ще не дійшла до такої приземленою речі, як тарілки і, зайняті пошуком правильної релігії темні середньовічні їдці, поглинали їжу прямо зі столу, зі спеціально видовбаних в дерев'яній поверхні заглиблень. Хоча, якби вони зробили замовлення пирогів додому, тарілки їм би в будь-якому випадку не знадобилися - наші пироги можна вживати і без них. Вилки, ложки, і столові ножі також в той далекий час були непотрібною надмірністю. Їду цілком можна було брати руками, а різати - своїми улюбленими бойовими кинджалами. І, якби не погана звичка влаштовувати різанину після рясних пиятик за обідом, ми б, можливо, так і не дізналися звичного округленій тупого столового ножа.

Замовляйте осетинські пироги додому

А ви знали, що зовсім не ресторатори додумалися подавати страви в хлібних тарілках? Це теж частина нашої історії. Використовувати хліб в якості ємності для порції їжі додумалися ще в десятому столітті. Просочений соком їжі хліб можна було витратити в якості закуски особисто, або ж роздати голодуючим, поліпшивши в їхніх очах свою репутацію. Проте, швиденько оволодівши умінням обробляти дерево і метали, середньовічні жителі поспішили винайти ще один спосіб соціальної диференціації за ознакою матеріального достатку - багатії об'їдалися улюбленими ласощами виключно з золотих величезних тарілок, милостиво дозволивши своїм наближеним насичувати шлунок їжею, що лежить на сріблі, міді і олові - дивлячись до чого дослужився вірний васал. А так як ні картонних коробок, ні їжі з доставкою в той час ще, судячи з усього, не було, доводилося вислужуватися, щоб отримати гарну тарілочку.

Вилки, ложки і ножі - їсти пироги можна і без них

Так це дійсно так. Хочете - ламайте пиріг руками, а хочете - ми поріжемо його на кілька шматочків, докладемо кілька серветок, і вам не знадобиться нічого, крім нашого пирога і вашого апетиту. А вилка, між іншим, в середні століття була ознакою багатства, тому що далеко не всі могли собі дозволити цей зубастий столовий прилад. На бенкет належало ходити в власної виделкою, що не тільки знімало з господарів частина витрат, але і дозволяло в перервах між змінами страв змагатися в розмірі вилок і кількості зубів.
Втім, сьогодні це ні до чого - смачна їжа на замовлення в Києві доступна всім в будь-який день, і ніяких вилок ми вас пред'являти не будемо вимагати - просто насолоджуйтеся осетинськими пирогами з улюбленими начинками, знехтувавши всі умовності. Ми випікаємо пироги кожен день, а наші кур'єри проявляють справжні чудеса, доставляючи їх вчасно і ще гарячими прямо з печі.