Улюблена страва вареники

Улюблена страва вареники
Перед тим, як розповісти вам про улюблену страву багатьох українців, хочемо нагадати, що ми працюємо кожного дня, тож замовляйте пироги, а ми привеземо їх протягом години.
 
Вареники — національна страва українців, яка є найпопулярнішою серед інших страв і найпоширенішою по всій країні. Вареники можуть мати різні форми: невеликі, трикутні чи заокруглені, у формі півмісяця. Зазвичай готують їх із пшеничного бездріжджового тіста, у яке загортають начинки на різні смаки.  В Україні існує понад 40 видів вареників, проте найпопулярнішими із них є: варена картопля, тушкована капуста, солодкий і солоний сир, м'ясо, вишні, мак, черешні та полуниці.
Вареники подають зі сметаною або зі шкварками та жареною цибулею. Традиційними українськими начинками є картопля, сир, капуста та вишні. Проте в різних регіонах різні начинки. Наприклад, в Полтавській області  готують вареники з горохом.

Історія виникнення українських вареників

Назва “вареник” утворена від слова “варити”. А сам рецепт, як виявилось українці запозичили у турків. Турецька страва має назву “дюш-вар”. За смаком це блюдо сильно нагадує наші пельмені, мабуть, тому і так сильно сподобались українцям. Проте наші не розгубились, і почали заліплювати в тісто ще й інші начинки. Так власне й виникли наші українські вареники.
Після цього вареники почали готувати на Україні на кожне свято та щонеділі. І що найцікавіше, вареники навіть готували для того, щоб подарувати молодятам на весілля або вагітній жінці.
Також вареники готували як жертовну страву, і приносили в дар богині води. Люди вважали, що вареники мають магічні властивості. Саме тому, дівчата на Андрія варили вареники й проводили на них різні обряди та ворожили. Одним з найцікавіших для дівчат ворожінь було наступне: “ Вареники ставили перед котом, і чий вареник він з’їсть – тій дівчині готуватись до весілля, а якщо лише надкусить і покине, отже це означало, що дівчина приречена на розлучення чи самотність”.

Вареники в літературі

Вареники займають не останнє місце не тільки на столі, а й в українській літературі. Багато письменників так полюбляли вареники, що присвячували їм вірш та гуморески, і навіть описували їх у своїх творах. Наприклад, Гоголь у своїй повісті “Вій” детально описує вареник діаметром 40 сантиметрів, розміром з капелюх. І це не дивно, адже спочатку, не було визначеного розміру вареників, і кожен робив такі, які вважав за потрібне. Український письменник Руданський писав у своїй гуморесці:
“Сидить москаль на прилавку,
Прищурює очі....
Так і знати: москалина,
Вареників хоче.
Хоче бідний вареників....”
Як ритуальну страву, люди їли в час жнив вареники, і гадали, що це впливає на долю врожаю. Саме тому у великій кількості жниварських пісень люди згадували про вареники.
Цікаві факти про вареники:
- вареники були запозичені українцями у турків;
- вараники — таку назву носили перші українські вареники;
- у Черкасах є пам'ятник у вигляді двометрового вареника;
- золотим вареником нагороджують найкращих кулінарів нашої країни. Ця традиція була розпочата у 1999 році;
- є багато різновидів вареників, вушка, манти та равіолі одні з них;
- для вареників не існує визначеного розміру та форми. В різних регіонах України вони різні;
- вареники з сюрпризом українці готують на Старий Новий рік, який святкують 14 січня. В такі вареники до начинки додають різні речі, наприклад ґудзик чи квасолину;
- офіційним символом міста Глендон, в Канаді є вареник. Його висота складає 9 метрів, а вага – 2700 кілограмів.

Проте не всі українці полюбляють вареники, значна кількість віддає перевагу нашим пирогам, адже вони найсмачніші. Ви можете замовляти осетинські пироги навіть додому, адже кожного дня у нас працює доставка по місту. Привеземо пироги в офіс, також можемо привезти додому, чи куди вам буде зручно.