Вся правда про шпинат

Шпинат використовують в приготуванні страв у всьому світі. Французи назвали його «Цар зелені». Листовий овоч дуже популярний за кордоном, у нас же поки не користується особливим попитом. Шпинат не має яскраво вираженого смаку, зберігається не більше 2 днів і швидко втрачає свої властивості.

Чому цей листовий овоч так цінується?

  1. Листя шпинату містять джерело водо- і жиророзчинних вітамінів: С - піднімає імунітет, стимулює роботу мозку, Н - контролює цукор в крові, А - відновлює зір, зупиняє старіння організму, Е - прискорює регенерацію клітин, повертає шкірі пружність, К - зміцнює кістки, група В - відновлюють м'язи, що цінується спортсменами, покращує роботу серця, контролює нормальну роботу репродуктивної функції.
  2. Калій прибирає набряки і сприяє зменшенню целюліту.
  3. Містить в собі багато йоду, що важливо для нашого регіону, тому перешкоджає розвитку захворювань щитовидної залози.
  4. У листі багато заліза, калію, марганцю.
  5. За великий вміст білка шпинат люблять люди, які ведуть активний спосіб життя і займаються інтенсивними тренуваннями.
  6. Шпинат має канцерогенні властивості, уповільнює ріст пухлин, його рекомендують їсти при променевої хвороби.
  7. Зміст великої кількості клітковини, сприяє роботі кишечника, очищаючи його і нормалізуючи перистальтику. Дуже корисна властивість для людей, що сидять на дієті.
  8. Уповільнює процеси старіння нервової системи.
  9. Велика кількість рослинних волокон перешкоджає хорошому засвоєнню жирів.
  10. Входить до складу шпинату, мідь захищає шкіру від впливу ультрафіолету, що дуже актуально для людей багато часу проводять на свіжому повітрі.
  11. Шпинат рекомендують їсти при хворобах серцево-судинної системи, цукровому діабеті, нервових розладах, виснаженні, захворюваннях шлунка і кишечника.
  12. Корисний для хворих в період реабілітації, знижує рівень цукру в крові.
  13. Лютеїн, також міститься в його листі, профилактирует захворювання очей.
  14. У любителів шпинату здорові і міцні зуби, нігті, пишне волосся, здорова підтягнута шкіра з мінімальною кількістю зморшок.
  15. Покращує розумову працездатність, дарує спокійний і міцний сон.

Використання шпинату в кулінарії

Шпинат використовують в кулінарії свіжим або замороженим. Його варять, тушкують, запікають. Подають окремо як гарнір до м'яса або додають в салати або КРКМ-супи, роблять запіканки або корисні смузі. Але найчастіше використовують як начинку для пирогів. Він відмінно поєднується з усіма продуктами. Також використовується як харчовий барвник при виготовленні кремів, в тесті.

У Пироговій «Три пироги» використовується тільки свіже листя шпинату. Цей продукт унікальний тим, що при термообробці його корисні властивості не пропадають.

Пора експериментувати

Якщо ви ще не додали в свій раціон шпинат - радимо вам почати знайомство з осетинських пирогів з сулугуні та шпинатом. Незвичайно ніжне і тоненьке тісто практично не буде перебивати смак шпинату з натуральним сиром. Ця страва чудово підійде, якщо ви прихильник вегетаріанства або дотримуєтеся посту, а також для людей із зайвою вагою. Регулярно додаючи в їжу шпинат ви забудете, що таке втома, стрес або безсоння.

Шпинат низькокалорійний продукт, тому підходить людям із зайвою вагою, або тим, хто стежить за своєю фігурою. У 100 грамах свіжого або вареного шпинату всього 23ккал на 100 грам.

Шпинат корисно їсти вагітним і маленьким дітям, адже він прекрасно засвоюється, позбавлений смаку і містить багато корисних для організму речовин.

Страви зі шпинатом не зберігається, тому ми пропонуємо вам замовити осетинські пироги, які вам доставлять в будь-яку точку міста Києва.