Чому ми обрали назву «Три пироги»?

Всі люди хоча б один раз в житті пробували осетинські пироги. Смакові властивості страви просто приголомшливі. Однак, не всі знають, що це не просто приголомшливе блюдо за своїми смаковими якостями, воно має цікаву інформацію.

Символіка

Осетинські пироги круглі за формою, що символізують землю, небо і Божество.
На святі завжди ставлять на стіл 3 пирога. Причому, по три штуки кладуть один на одного. У підсумку виходить магічний простір у вигляді трьох божеств:
  • Перший означає Бога.
  • Другий оповідає про небо і сонце (йде середнім).
  • Третій говорить про безмежність землі (останній).
Виходить всі три стихії. Це число благословенне як серед християн, так і серед осетинцев. Більшість православних осетин асоціюють три пироги з символікою Святої Трійці. Крім згаданих стихій, цифра три означає: Бога - Отця, Бога - Сина і Бога - Святого Духа. А саме частування нагадує за ритуалом Таємну Вечерю.

Пироги прийнято класти на круглий стіл з невеликими ніжками під назвою финг. Якщо ж це весілля або інше дійство, може просто національне свято, то пироги подають в початок столу з західної частини, там, де присутні старші. Старші розташовуються так, щоб бачити всіх вхідних в будинок. Потім читається божественна молитва. При цьому пироги розсунуті, щоб погляд міг охопити всі три пироги відразу.

Розрізаємо осетинські пироги правильно!

У осетин існує «золоте правило»: «Під час розрізання крутити блюдо з пирогами не просто не дозволяється, а протипоказано!!!». Можна робити все, що завгодно, а це правило потрібно знати кожному, хто дотримується традиції Осетії. Як було згадано вище, три пироги означають три божества. Важко навіть уявити, як пересувати землю і сонце подібно пересуванню страви з пирогами.
Розрізаємо пироги лініями по діаметру. Виходить, спочатку розрізаємо зверху вниз, а тільки потім зліва на право. При цьому чверть також розрізаємо навпіл по діаметру.

Види начинок для осетинських пирогів

Згідно осетинським віруванням, пироги на столі гарантують достаток у домі, здоров'я господарям і сімейне щастя дому. Тому саме це блюдо так актуально вже багато століть. Особливо вражає різноманітність всіляких начинок: «осетинські пироги з сиром і зеленню», «пироги з картоплею і зеленню», список можна продовжувати до нескінченності.
Величезна кількість начинок просто вражає погляд! Як начинка виступає м'ясо з різними оригінальними добавками, гриби, овочеве асорті і навіть делікатесна сьомга.

Види тіста для пирогів

Осетинські пироги серед більшості коржів Кавказу виділяються незвичайно тонким шаром тіста. Вважається, що якщо тісто занадто товсте, то кухар не професіонал своєї справи. У осетин навіть існувало дивне повір'я: «Жінка повинна спекти, не менше 300 пирогів такого виду, тільки тоді вона стане гарною господинею!»

Великою популярністю в давні часи користувалися злакові культури, сир і кисломолочні продукти харчування. Раніше кочівники не мали поняття про дріжджи, у вигляді начинки застосовувався сичужний сир з домішками всіляких трав, м'яса або з гички буряка. При цьому, сам пиріг називають раннім.

Дріжджове тісто, в складі якого містяться дріжджі, більш сучасний варіант, який використовується в більшості випадків зараз. Воно обов'язково повинно бути ніжним і м'яким. При цьому його діаметр буде від 30-40 см, а товщина до 2 см не більше.
Смакові якості осетинських пирогів продовжують радувати незрівнянними ароматами. Немає необхідності годинами стояти і випікати самостійно оригінальне блюдо. Простіше замовити доставку осетинських пирогів додому в пекарні осетинських пирогів ТРИ ПИРОГИ.